Enhedsforklaring – Hvad er Candela, Lumen og Lux?

I blandt cykellygter støder du ofte på begreber som candela(cd), lumen(lm) eller lux(E) og brugen af disse gør det besværligt at sammenligne. Alle 3 enheder er et begreb for det samme, hvor meget en lyskilde lyser. Selvom de er næsten identiske, og bruges til mange af de samme produkter så er definitionen og målingen helt forskellig og de kan derfor ikke rigtig omregnes.

Lumen

Vi bruger som udgangspunkt lumen for alle vores produkter og det skyldes at vi mener det er den mest simple enhed. Lumen er simpelthen et udtryk for hvor meget lys(fotoner) der kommer ud af vores cykellygter i alt. Der skal altså ikke tages højde for vinkel eller afstand, blot hvor meget lys der komme ud af lyskilden. For at samenligne skal du læse eksemplet.

Lux

Lux kaldes også belysningsstyrke og det svarer til lumen/m2, det måler altså ikke alt lyset fra lyskilden, men derimod, hvor mange “lumen” der rammer en flade. 

Candela

Candela beskriver, hvor meget lys der afgives i en retning (vinkel). Det minder meget om lux, men det er altså ikke det samme idet lux beskriver hvor meget lys en lygte afgiver til en flade. 

Eksempel: Hvis der er en lyspære som afgiver 1000 lumen i alt, den samlede mængde lys i alle 360 grader. Dens candela vil være betydeligt mindre idet den samlede mængde lys er større end den mængde lys der er i en retning. Lux vil variere alt efter hvor langt afstanden fra lyskilden er fra den flade man måler. Hvis fladen er 1 cm fra lyspæren vil lux tallet være højt. Hvis fladen derimod er 10m derfra, vil lyset som rammer fladen være betydeligt mindre.

Selvom enhederne ikke rigtig kan omregnes, så kan man alligevel sammenligne dem lidt:

 • 10 candela ved 20 graders vinkel er lig 1 lumen – lumen er 10x større end candela
 • 10 candela ved 2 meter er lig 2,5 lux – lux er 4x større end candela
 • 10 lumen ved 1 meter (radius) er lig 0,8 lux – lux er 12x større end lumen

Disse er slet ikke helt korrekte, men fine tommelfingerregler.

Med denne viden bør det være åbenlyst, hvorfor vi bruger lumen som standardenhed. De andre enheder har måske noget at sige, når det kommer til mål af spredning og lyskegle, men ellers ikke.

Kurv

Kundeservice

Hjælp og kontakt

Salgs- og leveringsbetingelser

Enhedsforklaring – lumen og lux

 

Se vores mest populære produkter!
 • Fastmount Batteri

  Fastmount batteri – 13200 mAh XL-batteri

  349 kr.
 • Tilbud Booster XH2 - Markedets Bedste Hjelmlygte

  Booster XH2 – Let hjelmlygte, 3000 lm cykellygte

  599 kr.
 • Tilbud Bedste cykellygte til mtb

  Booster X16 – Fastmount XL-Batteri, 16000 lm

  699 kr.
 • Booster X7 Fastmount cykellygte

  Booster X7 – Fastmount XL-Batteri, 7000 lm

  849 kr.
Har du ikke fået svar på dit spørgsmål? Vi hjælper med glæde!

For flere spørgsmål kan du skrive på hej@billigelygter.dk eller ringe på +45 30 14 44 14