Den komplette guide til LED mtb lygte:

 

At køre rundt i skoven i mørket virker måske for nogen som en skør disciplin. Nattekørsel er blevet meget mere populært, og vi forstår godt hvorfor –  det er mega fedt, og du får 12 timer ekstra i døgnet, hvor du kan køre MTB !

I denne artikel vil vi gennemgå alle parametre, man skal overveje inden man bestiller en cykellygte til MTB. Vi vil også komme med en konkret liste over, hvilke vi ville vælge. 

 

Top tips til at købe MTB cykellygter

 

Mountainbike cykellygter bliver bedre med en eksponentiel stigning. Vi har fået mere lys, batteritid, features, mindre vægt og bedre kvalitet til langt billigere priser. Dette er godt nyt for alle MTB elskere fordi flere og flere kan komme ud og køre mtb selv i de mørke måneder om vinteren. 

Vi har taget højde for både lygter til styret, men også hjelmlygter i denne test idet begge er helt nødvendige til den seriøse rytter. Cykellygter til styret er den kraftigste  lygte, som lyser helt stigen op. Den skal være kraftig og lyse bredt, så man kan se alle rødder og huller tæt på, men også længere frem. Til den seriøse MTB rytter skal man sigte på minimum 3-4000 lumen til styret. 3-4000 er det absolutte minimum. Alt over dette gør oplevelsen langt sjovere, samt mere sikkert at køre hurtigt – Hvilket i den lange ende betyder at man kommer mere ud.

Hjelmlygten er lidt mindre åbenlys, men den er faktisk helt nødvendig, hvis du vil køre hurtigt og sikkert specielt på de mere tekniske små spor med skarpe sving. Hjelmlygten har den fordel at den følger dit syn frem for cyklen. Hvis du kører rundt i et sving vil lygten på styret lyse ligefrem, hvorimod den på hjelmen kan lyse rundt i svinget, den vej du skal. Til sidst sikrer hjelmlygten at du kan se op over rødder og kanter. Hvis du er til hop/trin, så er det helt umuligt uden hjelmlygte, fordi du kan ikke se frem og ned. kravene til hjelmlygten er lidt anderledes end til styret. Den skal være let, kompakt og have smal belysning (spotbelysning). En hjelmlygte har typisk omkring halv lysstyrke end lygten på styret.

 

LED lys på cyklen til nattekørsel. Booster X9 og Booster XH2

LED lys på cyklen til nattekørsel. Booster X9 og Booster XH2

 

Kend dine Mountainbike lygter

POWER!

En cykellygtes styrke måles oftest i lumen (lm), men nogen bruger også lux og candela. Det er alle udtryk for lysstyrke, men de måles forskelligt. Vi bruger lumen der måler det totale antal af lyspartikler (fortoner) der ryger ud af lygten. Dette er den nemmeste at gå til. Læs mere på forskellen her. 

 

Med eller uden kabel?

Flere og flere cykellygter kommer uden kabel nu til dags. Dette kan være rigtig smart, men det har også sine problemer. Hvis den skal hamle op med en normal todelt lygte, med separat batteri, så skal den være rigtig stor, både for at have plads til batterier, samt fjerne varme mm. Vi anbefaler derfor aldrig kabelløse cykellygter til MTB.

 

Lyskegle

Cykellygte-producenterne har alle fokus på det rå lysstyrke output – alle vil have mere power! Lyskeglen er dog ofte mindst lige så vigtig, Den perfekte lyskegle varierer alt efter om det er til styret eller hjelmen. En lygte på styret skal have “floodlight”, bredt lys der lyser hele stien op. En hjelmlygte følger dit syn og skal være spotbelysning, så du kan se over rødder, hop og rundt i sving.

 

Runtime/Batteritid

Der bliver snakket rigtig meget om runtime eller batteritid når man snakker om cykellygter. Det er fordi man simpelthen ikke vil løbe tør for strøm midt på sporet. Vi anbefaler altid at man sigter efter minimum 2,5 timers lys. Alt under dette øger risikoen, f.eks. sker det at batteriet ikke er ladet ordentligt op, eller at det har taget skade over tid. 

 

Trådløs fjernbetjening

Det bliver hurtigt meget upraktisk når man skal skrue op og ned for lygten. Hver eneste gang man slipper styret, specielt på tekniske eller ujævne stykker er der en risiko. Derfor har de “dyrere” lygte producenter fået lavet trådløse fjernbetjeninger så lygten kan styres uden at slippe styret. 

 

Batteritid måler

Når du kører om natten så er det værste, der kan ske, at du løber tør for strøm. Derfor har alle lygter i denne artikel en eller anden form for indikering om batteriniveau. De fleste lygter skifter farve bagpå alt efter om de har meget eller lidt strøm. En af lygterne i denne test, Magicshine MJ-908 har endda en LCD skærm, hvor du kan se, hvor meget batteritid, der er tilbage, og hvor lang tid det holder. Vi håber dette bliver tilført på alle gode cykellygter i fremtiden (vi krydser fingre!).

 

Montering på styret

Her skal det blot nævnes at tungere lygter skal monteres ordentligt. MTB har mange rystelser, og de tunge lygter kan godt være lidt udsatte. Derfor er det vigtigt de sættes korrekt fast med f.eks. kraftige O-ringe. Du kan også sikre at din lygte ikke laver ridser på din dyre bike.

 

Montering på hjelmen

Det kan være lidt kryptisk at få lygterne på hjelmen ordentligt. Vi vil ikke have en stor klump plastik, der stikker i hovedbunden. Alle hjelmlygter skal gerne have noget monteringsudstyr, der gør det enkelt og ligetil.

 

De bedste MTB cykellygter til styret.

 

Magicshine MJ-908 – Den bedste lygte på markedet

Pris: 2299,-  Spar 200 kr

Rating: 10/10

Her får du markedets kraftigste cykellygte med hele 8000 lumen. Denne cykellygte fra magicshine kommer med alt udstyr: Et stort batteri, LCD-skærm, trådløs fjernbetjening og det nyeste LED teknologi.

Læs mere om lygten her

booster-x5-mtb-lygte

Booster x5 – Den bedste til prisen

Pris: 529

Rating 6/10

Her får du markedets bedste lygte til prisen. Denne lygter koster en brøkdel af den tilsvarende fra magicshine, dog kommer det også med sine bekostning. Denne lygte har ikke fancy trådløs fjernbetjening eller LCD skærm. Til gengæld har den enorm lysstyrke og et kæmpe XXL batteri (markedets største), der sikrer, at du ikke løber tør for energi.

Læs mere om lygten her 

Kraftig cykellygte 9000 lm

Booster x9

Pris: 799

Rating 7/10

Denne har samme features som Booster x5, men har fået bedre rating pga. dens bedre lysstyrke samt anderledes batteri. Denne lygte kommer med et Fastmount Batteri. Dette adskiller sig fra det andet ved at have bedre montering, mere støv/vandtæt og du slipper for ridser. Selve lygten er suveræn og lyser med en bred lyskegle, hvilket er perfekt til styret.

Læs mere om lygten her.  

Booster x16 - Markedets kraftigste cykellygte

Booster x16 

Pris: 799,- spar 150

Rating 8/10

Denne lygte er den største i Booster Serien. Dens lumen (16000) er kalkulerede lumen, det er beregnet ud fra at hver diode giver 1000 lumen, og der er 16 dioder! Der medfølger et XXL Fastmount Batteri, som giver en runtime på 2,5 timer på fuld styrke over 6 timer på lavere lysstyrke. Denne lygte kørte jeg med i lang tid inden jeg skiftede til den næste model.

Læs mere her 

 

xeccon zeta 5000 lm. Kraftig cykellygte

Xeccon Zeta 5000r – Adventure light – Min personlige lygte

Pris 1299,- spar 200

Rating 9/10

Dette er mit personlige valg, den ligger godt deroppe i prisen. Men du får alt du skal bruge. Du får en kraftig lygte med 6 dioder. Lygten har en bred lyskegle, et stort batteri, en trådløs fjernbetjening. Mere er ikke nødvendigt. Xeccons lygter er enormt fede, og de er godt med i kapløbet om markedets bedste cykellygter. 

Læs mere her: 

 

De bedste Hjelmlygter på markedet!

Booster XH2 - Markedets Bedste Hjelmlygte

Booster XH2 – Bedste lygte til prisen

Pris 499

Rating 9/10

Denne lygte vandt samtlige tests vi lavede. Den vejer ingenting(69g), har enormt kraftig spotbelysning (3000 lumen) og koster ikke mange knaster. Den opfylder alle krav for den bedste hjelmlygte. 

Læs mere her

SolarStorm X3 - billig cykellygte

Booster SS3

Pris 469

Rating 7/10

Her får du en lille kraftig cykellygte, der faktisk kan bruges både på hjelmen og styret. Den har en kraftig lyskegle, men den er stadigvæk let og har lang batteritid. 

Booster SS3  her har 3 dioder af hver 1000 lumen. Selvom denne lygte scorer lavere end de andre, så går du ikke galt i byen med denne.

Læs mere her

Magicshine-mj-902 - 2000 lumen cykellygte

Magicshine MJ-902 – Markedets bedste hjelmlygte

Pris 999,-

Rating 9/10

Her er Magicshines bud på en hjelmlygte. Magicshine MJ-902 vejer kun 72g og har 2000 lumen. Vil du fuldføre dit lygtesetup må du ikke gå stoppe her. Dette er måske markedets bedste hjelmlygte fra en af de førende producenter. Lygten er fuldført med trådløs fjernbetjening. Intet at komme efter.

Læs mere her

Xeccon Zeta 1600

Xeccon Zeta 1600 – Adventure Light

Pris 1049

Rating 9/10

Her er Xeccons svar på en perfekt hjelmlygte. Igen får du trådløs fjernbetjening, en kraftig let cykellygte og ingenting at komme efter. Til 1049 er det et rigtig godt køb.

Læs mere her

 

De bedste cykellygter 2019: Konklusion

 

Lygter til styret.

Uanset hvad du vælger ud fra disse, så går du ikke galt i byen. Alle lygterne til styret har klaret sig ufatteligt godt og fået en god rating. Det kommer simpelthen ned til, hvad du vil ofre på en god cykellygte. Lygten på styret har de største lyskrav, og derfor koster de generelt mere end dem på hjelmen. Du kan sagtens vælge en https://www.billigelygter.dk/produkter/booster-x5/  og få en god nattekørsel. Denne er klart den bedste til prisen, men vil du til at ofre lidt mere, så har vi også andre bud.

Nu er MTB jo ikke den mest billige sport, og det virker ikke som det klogeste valg at begynde at spare her. Derfor har vi også medbragt lygter der rangerer fra de billigste til de dyreste på markedet. Magicshine MJ-908 LINK er den dyreste i denne test, men den har også scoret toppoint både til styret og til hjelmen. Når man først har prøvet en af de dyre modeller fra f.eks. Magicshine eller Xeccon, så går man aldrig tilbage igen. Det er så fedt at køre om natten, men det kræver også man har udstyret i orden. 

 

Lygter til hjelmen.

På trods af at hjelmlygten ofte bliver glemt, så er den mindst lige så vigtig som den på styret. Til gengæld er den langt billigere idet den ikke skal have samme lys output, så derfor heller ikke lige så stort batterikrav.

 

Booster XH2 er en fænomenal lygte, man bliver ligefrem overrasket når man ser, hvor kraftigt den lyser. Derudover vejer den ingenting og dens smalle lyskegle gør den ideel som hjelmlygte. Vil du betale for mere kvalitet, mere lys, remote control. Så kan du også det. Remote control er virkelig nødvendigt, og i fremtiden kommer dette forhåbenligt på alle lygter. Indtil da må du dog punge lidt ekstra ud og prøve Xeccons Zeta 1600R – Adventure light eller Magicshine MJ-902